Avainsanat

, , ,

Ihanaa, että meillä on ollut niin upea, kunnon talvi tänä vuonna! Siitä onkin otettu kaikki ilo irti ja ulkoiltu niin paljon, kuin suinkin on ehditty. Tällaisen talven tulee ollakin – kunnolla lunta, valkeat kinokset ja ihanan satumaiset maisemat. Ulkoilusta nauttii, kun varusteet on kunnossa ja iho on hyvin suojattu.

Talvi asettaa omat haasteensa ihon hoitoon. Kuiva huoneilma kuivattaa ihoa ja kylmä pakkasilma haastaa ihoa lisää. Moni huomaakin ihon kuivuvan, ja samat hoitorutiinit, tai ihonhoitotuotteet eivät enää riitä. Moni käyttää ympärivuoden samoja tuotteita, mutta talvella iho tarvitsee tuhdimmat tuotteet ja lisää hoitokertoja.

Tuuli lisää pakkasen purevuutta joskus yllättävänkin paljon. Levitä suojaava voide tarpeeksi ajoissa ennen ulkoilua, jotta voide ehtii imeytyä ja antaa iholle kunnon suojan. Jos ulkoilee kovassa pakkasessa, pitäisi voide levittää vähintään tunti ennen ulkoilua. Huonosti imeytynyt voide voi jäätyä ihon pintaan ja aiheuttaa helpommin paleltumia. Ihon punoitukseen tai nipistelyn tunteeseen kannattaa reagoida ajoissa. Iho kannattaa suojata tarvittaessa kaulaliinalla. Eri tuotemerkeiltä löytyy talvi-ihon hoitoon omat tuhdimmat tuotteensa. Jos mahdollista, kannattaa pyytää testereitä, kotiin kokeiltavaksi.

Iho kaipaa kosteutusta läpi vuoden ja talvella se saattaa helposti unohtua. Välttämättä yksi kerros kosteusvoidetta aamuin illoin ei riitä, vaan on hyvä ottaa käyttöön myös tuhdimmat naamiot, seerumit ja hoitoöljyt. Ne auttavat ihoa sitomaan kosteutta pitkäkestoisemmin. Ihon hyvinvoinnin kannalta tärkeä veden juonti saattaa talvella jäädä, kun vesipullo ei kesän jälkeen aina kuljekkaan mukana. Moni unohtaakin juoda talvella tarpeeksi nesteitä, ja se näkyy ihon kuivumisena hyvinkin nopeasti. Pelkän hengitysilman mukana nesteitä poistuu talvella puolesta litrasta litraan. Moni kärsii kuivan ihon lisäksi myös päänsärystä, keskittymisvaikeuksista ja nuutuneisuudesta, osaamatta yhdistää nitä oireita nestehukkaan. Omasta nesteytyksestä kannattaa siis huolehtia talvellakin.

Kun kevättä mennään pidemmälle ja aurinko alkaa kauniisti hohtamaan hankien kanssa kilpaa, ja onkin tärkeä huolehtia ulkoiluvoiteen sisältämän UV-suojan olemassaolosta. Itse suosin suojakerrointa 30 – 50, riippuen ulkona vietetystä ajasta, ja UV-säteiden määrästä. Jos iholla on jo merkkejä aurinkovaurioista esim. maksaläiskiä, on suositeltavaa käyttää UV-suojalla 50 varustettua voidetta ympäri vuoden. Näin ollen jo vaurioitunut iho ei altistu lisää auringolle, ja vauriot voivat jopa korjaantua ajan kanssa, kun iho uusiutuu. Aurinko on yksi ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen voimakkaimmin vaikuttavista tekijöistä.

Kasvoöljyt ja voiteet, jotka sisältävät öljyjä, ovat talvi-ihon hemmottelijoita. Lumenen Sisu-sarjan hoitava monitoimivoide ja kasvoöljy ovat talven luottotuotteitani. Tuotteissa vaikuttavat pohjoisen männynkaarna -ja kuusenoksatyviuutteiden antioksidantit. Tämä tuleekin esille tuotteiden mahtavassa tuoksussa, jossa nämä metsän elementit myös tulevat esille. Upean tuoksun johdosta tuotteet hellivät ihon lisäksy myös mieltä. Sopii loistavasti käytettäväksi myös saunan jälkeen.

Vichy-tuotesarjan voiteet ovat olleet suosikkejani jo vuosia. Kuivalle talvi-iholle sopii loistavasti tehokosteuttava Masque mineral-naamio. Levitä paksu kerros puhdistetulle iholle, ja anna rauhassa imeytyä. Tuloksena on todella tehokosteutettu iho. Tuote imeytyy loistavasti, eikä jätä kalvoa ihon pinnalle. Vichy Aqualia Thermal light-kosteusvoide on kevyt, mutta kosteuttaa pitkäkestoisesti. Todella hyvä peruskosteusvoide talveen. Sarjasta löytyy myös todella kuivalle iholle vielä tuhdimpi voide.

Mossa – tuotesarja on uusi tuttavuus, jonka perustana ovat pohjoisen luonnon marjat. Otin testiin monikäyttöisen vitamiini coctailin. Tuotteessa on ihana tuoksu ja se sopii täyteläisyyden vuoksi niin ulkoiluvoiteeksi, naamioksi, sekä yövoiteeksi. Sopii parhaiten hyvin kuivalle iholle päivävoiteeksi ja normaali/sekaiholle naamioksi ja yövoiteeksi talvikäyttöön. Testaan varmasti jatkossa myös sarjan muita tuotteita.

Näitä kahta ilman en talvesta selviä! Acon Rescue mist – on täydellinen tuote ihon kosteutukseen, niin talvella kuin kesälläkin. Kuiva huoneilma laittaa ihon todella koville ja ihana, kevyt suihke antaa heti akuutin avun. Käytän suihketta useita kertoja päivässä. Suihke on todella hienojakoista ja sitä voi käyttää myös meikin päälle. Talvella ei saa unohtaa myöskään huulten ihoa, joka tarvitsee tehokasta kosteutusta ja suojaa. Tehokkain luotto huulivoide jo vuosien ajan on ollut Accon Lip Cerat – huulivoide, jonka pitkäkestoinen kosteutus ja hoitavuus ovat ovat huippu luokkaa. Aurinkoon löytyy samasta sarjasta voide UV-suojalla 30.

Biothermin Aquasource – sarjan tuotteet ovat tulleet tutuiksi vuosien varrella, ja sopivat omalle iholle loistavasti. Tuotteen koostumus on hyvin kevyt ja geelimäinen, mutta silti se kosteuttaa ihoa hyvin – jopa 48 tunnin ajan. Talvella parhaiten käyttöön sopii Cocoon – tuotesarjan voide normaalille/ kuivalle iholle. Sitä voi käyttää kosteusvoiteena tai levittää runsaasti iholle naamion tapaan. Iho on tehokosteutettu ja valmis talven rientoihin.

Teksti ja kuvat: Outi Virenius-Krallis