Avainsanat

, , , , ,

Galerie Forsblomilla nähtiin todella herkullinen näyttelykokonaisuus. Katja Tukiaisen Delacroix & Moi näyttely rakentuu romantiikan ajan taidemaalarin Eugéne Delacroix´n maalausten ympärille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katja Tukiainen / L´éducation d´Achille, 2019

Ferdinand Victor Eugène Delacroix syntyi ranskassa 1798. Jo nuorena hänen lahjansa tulivat esiin, hänen innostuttuaan piirtämisestä. Oman ateljeen Delacroix perusti Pariisiin 1815. Delacroix oli hyvin tuottelijas taiteilija. Hän teki lähes 8000 öljymaalausta, 150 akvarellia ja lähes 7000 piirrosta. Delacroix´n tunnetuinpia töitä on Ranskan 1830 heinäkuun vallankumousta kuvannut Vapaus johtaa kansaa öljymaalaus, joka on myös yksi Tukiaisen näyttelyn inspiraatioista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La Liberté quidant le peuple, 2019-2020

Katja Tukiainen on Porista lähtöisin oleva kuvataiteilija, joka on opiskellut Taideteollisen korkeakoulun ja Kuvataideakatemian lisäksi myös Venetsiassa. Katja Tukijainen on muuttanut hienosti Delacroix´n maalausten struktuurin, hahmot ja tunnelman omakseen. Synkkä ja raskas tyylimaailma saa väistyä, kun Tukijainen on käyttänyt omaa näkemystään. Ihanat, pastellisävyt saavat mielikuvituksen valloilleen ja vievät ajatukset Pariisin kevääseen – herkullisten macarons herkkujen keskelle. Teokset ovat kuin päivitetty nykyhetkeen sopiviksi.

Omaksi suosikkiteoksekseni muodostui Cavalier Attaqué par un Jaguar, 2019.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cavalier Attaqué par un Jaguar, 2019

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovide chez les Scythes, 2019

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dante et Virgile aux enfers, 2019

Katja Tukiainen / Delacroix & Moi

Katjan omia tunnelmia näyttelystä kuulet alla olevasta haastattelusta!

Teksti, kuvat, haastattelu: Outi Virenius-Krallis