Avainsanat

, , ,

Itävallan pääkaupunki Wien tarjoaa nähtävää ympäri vuoden, mutta joulun aikaan kaupunki on satumaisen upea. Kaupunki on kuorrutettu joulukoristeilla ja kaikki haluavat olla upeimmillaan.

Ihmiset ovat erittäin ystävällisiä Wienissä yleisesti, mutta varsinkin joulun aikaan kaikkialla huokuu lämmin tunnelma, perheet ovat liikkeellä yhdessä ja rakastuneet suukottelevat ympäriinsä. Jouluinen Wien todella vei sydämeni!

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Joulutorit levittäytyvät ympäri kaupunkia. Suosituin herkku on tietysti hehkuviini – gluhwein ja kyytipojaksi mehevä makkara – wurst. Hehkuviiniä ja erilaisia makkaroita on tarjolla joka kulmalla, joten nälkä ei pääse yllättämään. Torit ovat suuria ja kojuissa myydään kaikkea jouluun liittyvää. Erityisen ihania ovat käsintehdyt, upeat joulukoristeet.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Keskustasta kannattaa matkustaa muutaman korttelin verran Shönbrunin kaupungin osaan ja vierailla vähintäänkin upean keisarinlinnan pihalla järjestettävillä joulumarkkinoilla.
Linna on itsessään upea nähtävyys. Keisarinna Maria Teresia rakennutti palatsin ja keisalliset hallitsijat käyttivät sitä kesäpalatsina. Linnassa on 1441 huonetta, joista 45 on auki yleisölle. Sisäpihalla järjestettävillä markkinoilla voi ostosten ohessa ottaa taas kulauksen hehkuviiniä ja muutaman wurstin, kuunnella kauniita joululauluja lapsikuoron laulamana, sekä törmätä mielenkiintoisiin uusiin tuttavuuksiin.

Itävalta tunnetaan Euroopan musiikin yhtenä tärkeimmistä keskuksista, jonne mm. Mozart saapui 1781 ja sävelsi kuuluisimmat teoksensa. Shönbrunin joulumarkkinoiden välittömässä läheisyydessä sijaitsee korserttihalli, jossa Mozartin sävelsi musiikkiaan. Vajaan kahden tunnin konsertin aikana pääsee tutustumaan Mozartin klassikkoihin. Mukana on myös tanssiesityksiä ja kannattaa kiinnittää huomiota upeaan pukuloistoon. Ympäri kaupunkia järjestetään useita klassisen musiikin konsertteja. Tarjontaan kannattaa tutustua hyvissä ajoin. Suosituimpiin konsertteihin joutuu varaamaan lippunsa jo vuotta aikaisemmin.

Ruoka on Wienissä todella hyvää ja edullista. Hyviä ravintoloita on niin paljon, ettei kaikisse suosikeissa ehdi millään vierailla. Itse pidän sekä hyvin perinteisistä Itävaltalaisista ravintoloista, sekä modernimmista konsepteista. Jos haluaa maistaa todella hyvin valmistettua perinneherkkua Wieninleikettä, kannattaa poiketa ravintola Vienneen, joka on palvellut asiakkaitaan vuodesta 1829.
Hyvin perinteikkäässä ravintolassa huokuu ja näkyy ajan platina – hyvällä tavalla. Wieninleikkeen lisäksi ravintola tarjoilee erittäin hyvän Latte Maciatton höystettynä hasselpähkinäsiirapilla.
Ja erikoisuutena ravintolassa on sikarisalonki, jossa kahvin kanssa voi nauttia savukkeen tai tuprutella kunnon sikarin – vanhoja perinteitä kunnioittaen. Ravintola sopii kaikille, niin yksinäistä kulmaa etsiville, pariskunnille, kuin koko perheellekkin.

Modernimpaa ravintolaelämystä tarjoilee Tonavan ranalla sijaitseva laivaan rakennettu ravintola Motto am Fluss. Upeat puitteet tarjoava ravintola on hinnaltaan keskivertoa kalliimpi, mutta tarjoilee vastinetta rahalle ja elämyksiä kaikille aisteille. Ravintolan sisustus on täynnä upeita yksityistkohtia. Valaistus on todella himmeä ja lukuisilla aidoilla kynttilöillä on luotu todella romanttinen tunnelma.
Ravintola sopii parhaiten romanttisiin illallisiin.

Perunakeitot kuuluvat suosikkeihini ja Wienissä ne osataan valmistaa mitä maukkaimmin. Myös hauskoja erikoisuuksia löytyy. Miltä kuulostaa pannukakkukeitto? No, kieltämättä hieman erikoiselta se maistuikin, mutta Lugeckin perunakeittoa suosittelen kokeilemaan.

Seuraavaksi perehdytään Wienin inspiroimana juhlamuotiin!